ISP Netrebel begint in Houten met aanbod 1 Gbps via glas

ISP Netrebel begint in Houten met het aanbieden van internet over glasvezel. De provider stelt dat het met zijn aanbod van 1.000 Mbps voor 37,50 euro wil aantonen dat sneller internet niet veel duurder hoeft te zijn.

Oprichters van de ISP zijn Patrick Neuerburg, Sijmen Kooiman en Hein Boot, alle drie afkomstig uit de telecomsector. Volgens de drie wil netrebel zich onderscheiden door internet aan te bieden als een Nuts-dienst, zoals water uit de kraan. Het zou wat betreft kosten weinig uitmaken of er nu 10, 100 of 1.000 Mbps wordt aangeboden.

Netrebel stelt dinsdag 26 mei zijn eerste klanten in Houten aan te sluiten. Er was volgens mede-oprichter Patrick Neuerburg voorafgaand aan de officiële lancering een test met een beperkt aantal huishoudens. Aantallen worden niet genoemd.

Er loopt vanaf dinsdag 26 mei een campagne van Netrebel in Houten via diverse media. daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van materiaal waarop een afbeelding van de Cubaanse revolutionair Che Guevara figureert.

Bewuste keuze voor 1 pakket

Er is volgens Neuerburg bewust gekozen voor het aanbieden van één pakket zonder verdere differentiatie.  “Qua kostprijs is dat namelijk bijna gelijk. Daarom vinden we het onzin om kunstmatige stappen in te bouwen.”

Neuerburg stelt verder dat de ISP in principe alleen internetdiensten zal bieden, zonder hier telefonie- of tv-diensten aan toe te voegen. “We zien een toekomst waarin diensten steeds verder los komen te staan van de netwerk leverancier. Het dwingen van klanten om tv, bellen en internet in een pakket samen te moeten nemen is niet toekomst bestendig. Consumenten kunnen uitstekend zelf hun optimale dienstenpakket samenstellen.”

Omdat vanwege doorgifterechten lineaire tv nog een uitzonderingspositie heeft qua keuzevrijheid van consumenten, is netrebel een samenwerking aangegaan met met InCompanyMedia om hun tv-pakket te kunnen leveren over het netrebel- netwerk.

Neuerburg benadrukt dat netrebel-klanten de tv-dienst apart van InCompanyMedia (ICM) afnemen. “Consumenten kopen dan geen TV bij ons, maar kunnen kiezen voor ICM tv of TV van bijvoorbeeld een kabelaanbieder.” Op termijn verwacht de mede-oprichter dat ook lineaire tv als losse dienst (OTT) via internet beschikbaar komt. Hij noemt de diensten op dit gebied van de NPO en Stievie.be in België goede voorbeelden.

Geleidelijke uitbreiding marktgebied

Voor Houten is naar zeggen van de ISP gekozen omdat er een groot aantal aansluitingen van huishoudens op glasvezel is. Netrebel zou van plan zijn de dienstverlening daarna geleidelijk uit te breiden naar andere gemeenten. Welke gemeenten dat zijn, wil Neuerburg nog niet zeggen.

In Houten wordt op ODF-basis gebruik gemaakt van het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Dat betekent dat netrebel eigen actieve apparatuur inzet om internetdiensten over de passieve laag van het Reggefiber-netwerk te bieden.

Uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel (oktober 2014) blijkt dat acht procent van de Nederlanders veel belangstelling heeft voor een aanbieder die alleen een internetabonnement over glasvezel aanbiedt tegen een scherpe prijs. Nog eens 23 procent stelt enige interesse te hebben in een dergelijk single-play aanbod zonder de mogelijkheid om bij dezelfde aanbieder andere diensten (zoals tv of telefonie) af te nemen. 

Geef een reactie