Vodafone gaat testen met ov-chipkaart op smartphone

Vodafone test het in- en uitchecken in het openbaar vervoer met de smartphone. Daartoe heeft het een speciale simkaart ontwikkeld die functioneert als ov-chipkaart. In samenwerking met vervoerder GVB wordt de simkaart in Amsterdam de komende periode getest.

OV-chipkaartDat maakte Vodafone vrijdag bekend. De test is opgezet door de provider, ov-chipkaartbeheerder Translink en vervoersbedrijf GVB. In de komende tijd krijgen 100 Amsterdammers de beschikking over een speciale simkaart voor hun smartphone, waarmee zij in het openbaar vervoer kunnen in- en uitchecken. Dat geldt overigens alleen voor het ov dat door GVB wordt aangeboden.

In- en uitchecken met de smartphone werkt op dezelfde manier als nu met de ov-chipkaart. Gebruikers moeten hun smartphone tegen een terminal houden. Er wordt dan contact gemaakt via nfc, dat op de simkaart is geïntegreerd. Op de smartphone is het mogelijk om te bekijken of er daadwerkelijk is in- of uitgecheckt.

Na de pilot hopen de drie partners het systeem in heel Nederland uit te kunnen rollen. Volgens Vodafone is de simkaart intern al met succes getest. Wanneer een landelijke uitrol volgt is niet bekend gemaakt.

Geef een reactie