Vanaf juli moet draadloos internet in de treinen van NS sneller zijn

Vanaf juli moet draadloos internet in de treinen van NS sneller zijn. De intercity’s krijgen rond die tijd toegang tot 4g-verbindingen van T-Mobile. Ondanks de snelle 4g-verbinding zal de maximumsnelheid van de verbinding 150KB/s zijn, zegt de NS.

Een woordvoerder van NS bevestigde de plannen tegenover de NOS. Nog deze maand wordt begonnen met het vervangen van de netwerkapparatuur om wifi in de trein via 4g te laten lopen. Nu wordt er nog gebruik gemaakt van 3g-verbindingen, die eveneens door T-Mobile worden verzorgd. Rond juli moet de upgrade zijn afgerond en krijgen treinreizigers toegang tot sneller wifi. De verbinding zal een limiet hebben van 150KB/s down, om te voorkomen dat het netwerk overbelast wordt. Door de limiet is blokkade van data-intensieve diensten zoals YouTube niet meer nodig, aldus NS.

Waarschijnlijk is niet op alle trajecten een 4g-verbinding aanwezig. T-Mobile heeft nog geen landelijk dekkend 4g-netwerk, onder meer omdat dit met de gebruikte 1800MHz-band minder gemakkelijk is dan op lagere frequenties. Om dit probleem te verhelpen wil T-Mobile binnenkort ook 4g op 900MHz uitrollen. Concurrenten Vodafone en KPN bieden al 4g op 800MHz. Verder is T-Mobile bezig de dekking uit te breiden: het plan is om eind dit jaar landelijke dekking te bieden op het 4g-netwerk.
De NS liet eerder al weten binnenkort over te willen stappen naar 4g voor internet in de trein. In de afgelopen tijd is met meerdere partijen gesproken, waaronder Vodafone. De upgrade naar 4g is nodig doordat de huidige 3g-verbinding niet genoeg bandbreedte biedt om overbelasting te voorkomen. Overigens blijft wifi in de trein ook met de komst van 4g gratis.

Geef een reactie