‘Steeds meer Nederlanders nemen geen maatregelen tegen hoge roamingkosten’

Steeds meer Nederlanders nemen geen maatregelen om een hoge rekening door het gebruik van de telefoon in het buitenland te voorkomen. Dat zegt onderzoeksbureau Telecompaper op basis van eigen onderzoek.

Inmiddels neemt zo’n 13 procent van de smartphonebezitters in het panel van het onderzoeksbureau geen enkele maatregel tegen een hoge rekening door roaming, waar dat enkele jaren geleden nog zo’n 2 procent was. Dat becijfert Telecompaper op basis van eigen onderzoek. Waarom die mensen geen maatregelen treffen, zoals het uitzetten van mobiel internet of het opzoeken van wifi-hotspots, is onbekend. Vermoedelijk valt de rekening achteraf mee, waardoor ze de maatregelen niet nodig achten.

Ongeveer evenveel mensen, zo’n 14 procent, sluit een aparte buitenlandbundel af. Die buitenlandbundels voorzien in een gebruik per dag, week of maand voor een vast bedrag, waardoor het gebruik van de smartphone in het buitenland wel extra kosten met zich meebrengt, maar de kosten zijn dan wel verwacht.

Een grote groep zet mobiel internet helemaal uit tijdens de vakantie, zo zegt het onderzoeksbureau. Daarbij gaat het om 37 procent van de bezitters van een smartphone uit het panel. In het panel van Telecompaper zitten meer dan 30.000 mensen.

Roamingkosten zijn vanaf 2017 verleden tijd. De EU heeft besloten om vanaf juni van dat jaar extra kosten voor bellen, sms’en en mobiel internetten in Europa in zijn geheel af te schaffen. Mensen die reizen buiten Europa kunnen dan nog wel te maken krijgen met hoge kosten door roaming.

Geef een reactie