Providers moeten inkomenstoets doen voor ‘gratis’ high-end telefoon bij abo’s

Mobiele providers moeten een inkomenstoets gaan doen als zij een krediet verstrekken van boven 250 euro. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. In de praktijk zal het dus gaan om ‘gratis’ of ‘goedkope’ high-end telefoons bij abonnementen.

Omdat de Hoge Raad vorig jaar oordeelde dat een ‘gratis’ telefoon bij een abonnement in feite een lening is, gaan de regels voor kredieten ook gelden voor mobiele providers, als zij met korting een telefoon verstrekken bij een abonnement.

In die regels staat dat boven 250 euro verleners van krediet, in dit geval dus de providers, een inkomenstoets moeten doen voor ze de lening verstrekken. Dat zou betekenen dat providers dat bij klanten moeten doen die een dure telefoon kopen.

Dijsselbloem constateert dat ook in zijn brief. “Marktpartijen zouden ervoor kunnen kiezen geen kredieten te verschaffen boven de 250 euro en zouden, zo nodig, bij de verkoop van een telefoon een aanbetaling kunnen vragen, zodat dit bedrag niet wordt overschreden.”

De minister wil in elk geval geen uitzondering maken op de regels voor kredietverlening. Dat betekent dat providers, als ze door willen gaan met het aanbieden van ‘gratis’ of ‘goedkopere’ telefoons, een vergunning moeten aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten. Bovendien moeten ze vooraf melden hoeveel klanten kwijt zijn aan de lening voor de telefoon.

Geef een reactie