Ontplofte powerbank toont wederom gevaar van ’s nachts opladen

Ontplofte powerbank toont wederom gevaar van ’s nachts opladen

Een 15-jarige jongen uit Halle (België) schrok zich kapot toen zijn powerbank ’s nachts ontplofte en zijn bed in brand stond. De Belgische brandwondenorganisatie ziet steeds meer van dit soort ongelukken en waarschuwt dat we alle stekkers er ’s nachts uit moeten trekken.

Je maakt je er vast wel eens schuldig aan: net voor je naar bed gaat, steek je je telefoon of powerbank nog gauw in de oplader en legt hem op je nachtkastje. Handig, dan kun je er zo bij. Maar dit kan het resultaat zijn

Niet onder je kussen

Niet meer doen dus, zegt ook Brandweer Nederland. Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. “Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hooverboards.”

Bij elektrische apparaten kan altijd iets mis gaan, zegt de brandweer. “Bij accu’s is er een groter risico. Zorg daarom dat je een rookmelder hebt.”

Laadt apparaten bij voorkeur overdag op

Zowel Nederlandse- als Belgische brandveiligheidsorganisaties roepen op apparaten met een accu niet ’s nachts op te laden, maar altijd op te laden op het moment dat er toezicht op is. Wanneer brand ontstaat terwijl iemand slaapt wordt deze brand meestal te laat opgemerkt, wat een dodelijke afloop kan hebben. Naast het advies om geen apparaten ’s nachts op te laden wordt nogmaals het belang van rookmelders onderstreept. Wanneer ’s nachts brand ontstaat wekken rookmelders bewoners in het huis tijdig zodat zij de woning nog kunnen ontvluchten.

Koop geen namaak

Bij namaakproducten is de kans op ontploffing groter, weet Erik Pels van Pels Brandpreventie. Hij adviseert altijd originele spullen te kopen en niet voor goedkope nepmerken te gaan.

“Zo’n powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken.”

Nooit onder het bed, onder het kussen of op het matras leggen

Daarnaast leggen veel mensen hun telefoon tijdens het opladen op het bed of zelfs onder het kussen. Dit is helemaal gevaarlijk. Door de isolerende werking van het matras of het kussen kan de telefoon tijdens het opladen eventuele warmte die ontstaat niet kwijt wat het risico op brand verder vergroot. Opladen moet daarom bij voorkeur gebeuren op een plek waar zo min mogelijk snel ontvlambare objecten in de buurt zijn.

Geef een reactie