Mobiel abonnement met toestel in Q1 goedkoper in EU

Scandinavië, Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven de goedkopere landen voor mobiele telefonie in vergelijking met de andere onderzochte EU-landen. In Griekenland en Portugal zijn consumenten gemiddeld het duurst uit, zo blijkt uit het Benchmark Q1 2015-rapport. België en Zwitserland zijn duurder ten opzichte van het EU-gemiddelde, zowel met sim-only als bij een abonnement inclusief toptoestel.

In Nederland zijn de meeste tarieven gedaald. Het land behoort nu tot de goedkopere landen bij een abonnement inclusief premium smartphone. De overige landen – Duitsland, Spanje, Ierland en Italië – laten een gemengd beeld zien, met tarieven die soms lager en soms hoger liggen dan het EU-gemiddelde, afhankelijk van het soort mobiel pakket / tariefplan (zoals sim-only of met toestel).

Het halfjaarlijkse rapport vergelijkt mobiele tariefplannen op basis van ‘total cost of ownership (TCO)’ – de geadverteerde maandelijkse prijs, met of zonder handset, inclusief promoties, eventuele extra kosten (zoals aansluitkosten of thuiskopieheffing in Nederland). Prijzen zijn gecorrigeerd voor verschillen in koopkracht en er is gekeken naar de mediaan in plaats van het gemiddelde, om te corrigeren voor extremen. Alle operators met een eigen mobiele netwerk zijn meegenomen, evenals veel van hun low-cost, sub-merken.

Bundels worden steeds groter

Uit het onderzoek blijkt dat er steeds grotere bundels komen. Zo had 36 procent van alle sim-only plannen 1000 of een onbeperkt aantal minuten per maand, versus 27 procent in Q3 2014. Ook in data is een lichte verschuiving naar grotere bundels.

In Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Ierland was er een sterke toename van de plannen met meer dan twee GB aan data. In alle 16 EU-landen, had 34 procent van de sim-only plannen meer dan twee GB. Het aandeel van de plannen met minder dan 1 GB aan data per maand daalt geleidelijk, naar 38 procent van de sim-only plannen in de laatste periode.

Gemiddelde tarieven dalen

Samengevat zijn de mediaan TCO-kosten voor mobiele telefonie in Europa omlaag gegaan ten opzichte van zes maanden geleden, zowel voor abonnementen met (high-end) handset als in een aantal landen voor sim-only abonnementen. De lagere kosten voor de plannen met een top smartphone waren deels te wijten aan de gekozen telefoon – de Samsung Galaxy S5 – die gebruikt is in beide periodes. Vanwege de opkomende lancering (na Q1 2015) van de Galaxy S6 gingen de prijzen van de S5 dalen.

De variatie van prijzen voor mobiele telefonie blijft erg groot in Europa. Sim-only plannen met een grote bundel (1000 + minuten, 2.000 + MB) varieerden bijvoorbeeld sterk in prijs (maandelijkse TCO) tussen de TP16. In de onderzochte periode varieerden de prijzen voor een dergelijk abonnement met een mediaan van 19 euro per maand in Denemarken tot 101 euro per maand in Griekenland. In Nederland lag de mediaan voor een dergelijk abonnement op 36 euro per maand, twee euro onder de mediaan van alle zestien onderzochte landen.

Voor sim-only plannen daalden in veel gevallen de mediane prijzen in vergelijking met het vorig rapport. In Portugal, Zwitserland en Zweden, steeg deze mediaan TCO echter ruim vijf procent. De redenen hiervoor zijn onder meer variaties in dure plannen, hogere maandelijkse kosten bij de keuze voor een kortere-termijncontract of een algemene stijging van de maandelijkse kosten.

Over het rapport

Het EU Benchmark rapport is gebaseerd op prijzen die operators op hun website toonden in Q1 2015, waarbij ook een vergelijking is gemaakt met gegevens van Q3 2014. Het rapport vergelijkt prijzen van ruim 3.200 abonnementen van 72 operators (inclusief combinaties met goedkoop, midden en toptoestel en sim-only) in Q1, ongeveer 18% minder dan tijdens het onderzoek in Q3 van 2014.

Onderzochte landen zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk – samen de TP16.

Geef een reactie