KPN Experimenteert Met Mobiel Bellen Via Vaste Verbinding Klanten

KPN gaat experimenteren met het aanbieden van mobiel bellen via de vaste verbinding van klanten. Wie zowel met een mobiele als vaste verbinding KPN-klant is, kan daardoor zijn modem als ‘zendmast’ gebruiken en zo binnen bereik creëren als het mobiele netwerk dat niet heeft.

Deze zomer gaat KPN een pilot uitvoeren met de technologie; het is niet duidelijk of ook gewone KPN-klanten daaraan deel kunnen nemen, en hoeveel dat zouden zijn. “Het moet seamless worden, dus dat je begint met bellen over je modem en overstapt op een zendmast als je in je auto stapt”, aldus Jacob Groote, vice-president Mobile Operations bij KPN, tijdens een persconferentie op woensdagochtend.

Door de technologie kunnen klanten thuis dekking hebben via het eigen wifi-netwerk en zijn dus voor bereikbaarheid niet afhankelijk van het bereik van het mobiele netwerk binnenshuis. Daarmee lijkt het een beetje op een product dat concurrent Vodafone heeft, een femtocel die zorgt voor extra bereik binnenshuis en eveneens het signaal over de eigen vaste verbinding stuurt.

Klanten moeten voor de pilot zowel een vaste internetverbinding van KPN als een mobiel KPN-abonnement hebben om de technologie te kunnen gebruiken. Het is niet duidelijk wanneer KPN van plan is om de technologie commercieel te introduceren. Vooralsnog gaat het alleen om modems van klanten zelf; KPN sluit niet uit dat de technologie uiteindelijk ook gaat werken over Fon-hotspots. De gebruikte technologie is voice over wlan. 

Daarnaast is KPN begonnen met het testen van video-over-lte. Daarbij kunnen gebruikers videobellen via een lte-verbinding, zonder daarvoor een aparte client te hoeven gebruiken. Ook hierbij is onduidelijk wanneer KPN de technologie commercieel zou willen aanbieden.

Geef een reactie