Interconnectie HD Voice en VoLTE KPN & Vodafone

Interconnectie HD Voice en VoLTE KPN & Vodafone

KPN en Vodafone zijn begonnen met de uitrol van IP-interconnectie tussen beide netwerken.

In een gezamenlijk statement stellen KPN en Vodafone dat beide providers momenteel samenwerken bij de uitrol van IP-interconnectie tussen beide netwerken. Hierdoor kan nu al een deel van de klanten van beide operators verbeterde geluidskwaliteit (HD Voice) ervaren in gesprekken tussen KPN- en Vodafone abonnees.

KPN en Vodafone zijn bezig om dit de komende tijd verder uit te rollen zodat in de nabije toekomst alle telefoongesprekken die via het 3G of 4G netwerk van beide providers gevoerd worden via deze IP-interconnectie gaan lopen.

Interconnectie voor zowel HD Voice als VoLTE

Door deze IP-interconnectie wordt ook VoLTE (Voice over LTE, oftewel telefoongesprekken via het 4G netwerk) interconnectie tussen KPN en Vodafone klanten op termijn mogelijk. Dit betekent dat de voordelen van VoLTE, zoals snellere call-setup, betere geluidskwaliteit / HD-Voice, tegelijk 4G bellen én internetten, ook opgaan in gesprekken tussen KPN en Vodafone klanten

Interconnectie HD Voice en VoLTE KPN & Vodafone

KPN biedt al sinds maart 2012 HD Voice aan zodra klanten bellen via het 3G of 4G netwerk van de provider. Vodafone startte in juli 2012 met het aanbieden van HD Voice op haar 3G netwerk en rolde het in juni 2014 uit op het 4G netwerk.

KPN en Vodafone lossen gebrek aan interconnectie op

Het grote probleem dat tot op heden bestond was dat HD Voice alleen werkte wanneer beide deelnemers aan het telefoongesprek gebruik maakte van hetzelfde netwerk. Op het moment dat de beller en de ontvanger ieder van een ander netwerk gebruik maakte werd het telefoongesprek qua geluidskwaliteit ‘teruggeschakeld’ naar de normale geluidskwaliteit.

Tele2 en T-Mobile

Voor gesprekken van klanten van KPN en Vodafone naar klanten van T-Mobile en Tele2 is er geen interconnectie en valt het gesprek dus terug op de gebruikelijke manier van bellen.

HD Voice

HD-Voice is de commerciële naam voor amr-wb en G.722.2. Het is een set standaarden voor bellen, met bijbehorende codecs voor het versturen van de spraak over de netwerken.

HD-Voice maakt het mogelijk om een groter gedeelte van het hoorbare geluid dat de microfoon van een telefoon registreert te versturen. KPN en Vodafone bieden onderlinge gesprekken in hd-voice aan via 3g en 4g.

Geef een reactie