Gerucht: Europese mobiele providers komen met ‘adblock’-abonnement

Europese mobiele providers zijn volgens een zakenkrant bezig met het voorbereiden van een nieuw soort abonnement, waarbij gebruikers tegen betaling advertenties in apps en mobiele browsers kunnen laten blokkeren. Ook overwegen providers de adblocker standaard aan te zetten voor alle klanten.

De providers willen de technologie voor eind dit jaar voor het eerst gebruiken en hebben twee opties, meldt zakenkrant Financial Times. De eerste is een optie bij een abonnement, waarbij gebruikers de provider betalen om advertenties te blokkeren. De tweede, met de veelzeggende naam ‘the bomb’, is om de functie standaard kosteloos aan te zetten voor alle klanten.

De technologie blokkeert advertenties van onder meer Google en Yahoo, maar laat advertenties zoals die in de nieuwsfeed van Facebook staan. Vermoedelijk zullen providers dit als optie verkopen om het dataverbruik te verminderen, waardoor gebruikers meer uit databundels kunnen halen. Tegelijkertijd kunnen providers daarmee de druk op partijen als Google verhogen. Providers willen dat Google hen betaalt voor het dataverbruik van diensten als YouTube.

De technologie is afkomstig van het Israëlische bedrijf Shine, die verder niet veel uitlegt over hoe het werkt. Het is onbekend welke providers bezig zijn met de technologie. Financial Times citeert een medewerker van een provider met ‘miljoenen’ klanten en niet met ‘tientallen miljoenen’ klanten. Het lijkt er daarmee op dat het niet gaat om de grote Europese providers als Telefonica, Vodafone en T-Mobile. Of Nederlandse en Belgische gebruikers de optie gaan krijgen, is onduidelijk.

Geef een reactie