De gemiddelde mobiele prijzen in Nederland zijn gedaald ten opzichte van zes maanden

De gemiddelde mobiele prijzen in Nederland zijn gedaald ten opzichte van zes maanden geleden. Vooral in tarieven inclusief een high-end toestel laat Nederland een lager prijspeil zien en behoort nu bij de goedkopere Europese landen. Dat blijkt uit het EU Benchmark-rapport van Telecompaper.

Nederland behoorde in de vorige vergelijking tot de grote groep Europese landen met wisselende prijsniveaus, zowel op het gebied van sim-only als bij abonnementen inclusief toestel. In Nederland zijn ruim 1.000 pakketten vergeleken van zeven aanbieders: de drie MNO’s (KPN, Vodafone, T-Mobile), drie sub-brands (Telfort, hollandsnieuwe, Ben) en nieuwkomer MNO (Tele2).

In alle 16 onderzochte EU-landen zijn 3.200 mobiele pakketten van 72 aanbieders vergeleken. De vorige vergelijking vond plaats in het derde kwartaal van 2014. Operators uit Scandinavische landen, Oostenrijk, Frankrijk en het VK blijven duidelijk goedkoper met hun mobiele tarieven dan de Europese mediaan. Griekenland en Portugal blijven juist duurder, aldus de vergelijking door Telecompaper.

NL meeste variatie in pakketten

Ten aanzien van de andere 16 landen heeft Nederland de meeste variatie in pakketten (zo heeft Noorwegen er maar 36), mede dankzij de doe-het-zelf (a la carte) mogelijkheden die T-Mobile, Telfort en Tele2 bieden. Vergeleken met de vorige periode is het aantal pakketten in Nederland met 37 procent gezakt. Dat komt voornamelijk door vereenvoudiging van pakketten en opties bij Tele2, maar ook door minder opties bij T-Mobile en Telfort.

37 procent van alle pakketten zijn inclusief 4G, tegen 24 procent in 2014 Q3. Over het algemeen wordt er niets extra gerekend voor de service bij de eigen MNO-merken (op een paar kleine plannen na), inclusief Tele2. Bij low-cost merken zoals Ben en Telfort wordt er wel extra voor gerekend. Vodafone’s low cost merk hollandsnieuwe biedt nog geen 4G.

NL over hele linie lager prijsniveau

Bij de analyse van de totale kosten inclusief een high-end toestel, ligt het prijsniveau (mediaan) in bijna alle gevallen onder of op de Europese mediaan. In de vorige periode zat Nederland over het algemeen boven het Europese mediaan en waren er verschillende uitschieters naar boven (minimaal 10 tot 35 procent duurder). Nu valt Nederland onder de goedkopere landen, zoals Scandinavië. In sim-only blijft Nederland wisseld presteren.

Over het rapport

Het EU Benchmark rapport is gebaseerd op prijzen die operators op hun website toonden in Q1 2015, waarbij ook een vergelijking is gemaakt met gegevens van Q3 2014. Het rapport vergelijkt prijzen van ruim 3.200 abonnementen van 72 operators (inclusief combinaties met goedkoop, midden en toptoestel en sim-only) in Q1, ongeveer 18% minder dan tijdens het onderzoek in Q3 van 2014.

Onderzochte landen zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk – samen de TP16.

Geef een reactie