ACM waarschuwt telecombedrijven vanwege schending regels netneutraliteit

De Nederlandse toezichthouder ACM waarschuwt telecombedrijven in het openbaar in verband met schending van de regels voor netneutraliteit. Volgens de toezichthouder zijn er aanbieders die sleutelen aan videoverkeer of bepalen via welk apparaat mensen online gaan, en dat mag niet.

De ACM waarschuwt dat zodra zij handhavend kan optreden en bijvoorbeeld boetes kan uitdelen, zij dat ook zal doen. De ACM zegt niet welke telecombedrijven en -abonnementen zij precies bedoelt, maar onder meer T-Mobile schond die regels met zijn Oneindig Online-abonnement en draaide de beperkingen van dat abonnement later terug. “Het gaat om meerdere bedrijven, maar ik mag niet zeggen welke dat zijn”, aldus woordvoerder Jeroen Nugteren tegen Tweakers. Ook wil Nugteren niet zeggen of de ACM al eerder met de bedrijven contact heeft gehad over de overtredingen.

De Europese regels rondom netneutraliteit gingen op 30 april van dit jaar in en volgen de strengere Nederlandse netneutraliteitsregels op. De koepelorganisatie van toezichthouders, Berec, heeft vorige maand zijn interpretatie van de regels gegeven, zodat toezichthouders weten wanneer bedrijven in overtreding zijn. De ACM zegt te hebben geconstateerd dat telecombedrijven de regels op twee manieren schenden. De eerste is bepalen met welk apparaat iemand online gaat, bijvoorbeeld door tethering te verbieden of te beperken. De tweede is het bewerken van videoverkeer, bijvoorbeeld door de bitrate of resolutie te verlagen.

De ACM wacht momenteel op een aanpassing van wetgeving die de Eerste Kamer nog moet goedkeuren. Als dat gebeurt, kan de toezichthouder naast waarschuwingen ook straffen gaan opleggen. Nederlandse providers zijn niet blij met de regels. Ze staan allemaal achter een manifest van Europese providers met daarin de oproep voor zwakkere regels, bleek vorige week.

Geef een reactie