Live-uitzendingen Fox Sports Eredivisie gaan niet op zwart

foxsportsKPN en Tele2 geven de zenders van Fox Sports nog steeds door, ondanks het verstrijken van de deadline van 1 augustus voor een nieuw contract. De oude contracten blijven dus nog doorlopen, alleen is het nog niet bekend hoe lang deze situatie gaat duren.

Het is in niemands belang dat de zenders op dit moment op zwart gaan. Een deel van de kijkers heeft maandelijks opzegbare pakketten in de zomer stopgezet en heeft ze net weer aangezet voor de start van de competitie op 5 augustus. De inkomsten beginnen dus vanaf nu weer op te lopen. Daarnaast zou het staken van de doorgifte leiden tot een stroom aan klachten bij zowel Fox als de tv-aanbieders.

KPN, Tele2 en enkele kleinere kabelbedrijven hebben nog geen nieuw contract met Fox, terwijl volgend jaar eveneens een aantal deals aflopen. Ziggo heeft voor UPC-gebied nog een contract tot medio 2017, voor Ziggo gebied tot medio 2020. Deze oude overeenkomsten zijn na de fusie niet gewijzigd, blijkt uit het vonnis van het kort geding dat KPN heeft aangespannen. Volgend jaar loopt ook het contract van Studio Sport af voor de samenvattingen.

De onderhandelingen met KPN en Tele2 zijn dus niet de enige factor. Ziggo heeft minder dan 12 maanden om een nieuwe overeenkomst te bereiken, waarbij het niet logisch is dat er wederom een verschillend aanbod ontstaat in verschillende delen van het land. Dat zou betekenen dat de overeenkomst voor Ziggo-gebied moet worden opengebroken.

ACM

Ook heeft ACM inmiddels aangekondigd dat er een onderzoek komt. Eredivisie CV is in 2012 ingelijfd door Fox. De NMa, die toen nog bestond, heeft geoordeeld dat daarvoor geen vergunning nodig is. Men vond het echter wel nodig om een ‘informele zienswijze’ te geven. Dat document heeft geen bindende juridische gevolgen, maar het geeft wel aan hoe NMA vindt dat Fox zich dient te gedragen om het algemene mededingingsrecht te volgen.

In die informele zienswijze is de nadruk gelegd op faire en non-discriminatoire toegang. Dat komt erop neer dat alle tv-aanbieders in staat moeten zijn om Eredivisie voetbal op dezelfde manier aan hun abonnees aan te bieden. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de vraag hoe veel tijd dat onderzoek zal kosten.

Het lijkt er echter op dat alles nog bij het oude blijft, behalve bij Vodafone. Daar komt Fox Sports 1 in het basispakket voor 1,50 of 2,50 euro meer in de maand. De prijs van het premiumpakket met de andere zenders is verlaagd.

Geef een reactie