FOX Sports vanaf zaterdag niet langer te zien bij KPN

foxFOX Sports is vanaf zaterdag 18.00 uur niet meer beschikbaar voor televisie-abonnees van KPN. De sportzender verbiedt het telecombedrijf vanaf die tijd de programma’s nog door te geven, liet FOX vrijdagavond weten na afloop van een gesprek met KPN.

FOX Sports en KPN liggen al een tijd in de clinch over de voorwaarden voor het doorgeven van de sportkanalen.

FOX Sports wil dat de telecomaanbieders een van de sportzenders in het basispakket opnemen en wil een vergoeding die is gebaseerd op het totale aantal televisieabonnees van KPN, in plaats van het aantal klanten dat nu betaalt voor de sportkanalen. Dat leidt tot hoger kosten voor iedereen en daar is KPN tegen.

KPN verloor vorige week een kort geding tegen FOX over de voorwaarden van een nieuw contract.

Uitleg over de situatie

De voorzieningenrechter heeft uitspraak gedaan in een rechtszaak tussen KPN en Eredivisie Media & Marketing C.V., dochtermaatschappij van Fox Entertainment Group (‘Fox’), het bedrijf dat de uitzendrechten exploiteert van o.a. de live wedstrijden van de Eredivisie en de KNVB beker.

KPN is naar de rechter gestapt omdat we het niet eens zijn met de nieuwe voorwaarden die Fox aan KPN wil opleggen voor doorgifte van de FOX Sports zenders. Deze voorwaarden gaan gepaard met significante prijsverhogingen en gelden niet voor alle andere aanbieders, wat ingaat tegen de eerdere toezegging van Fox om niet te discrimineren tussen verschillende aanbieders.

In zijn vonnis heeft de voorzieningenrechter KPN helaas niet in het gelijk gesteld. De voorzieningenrechter oordeelt dat het verschil in contractduur van Fox met verschillende aanbieders niet betekent dat Fox iedereen dezelfde voorwaarden moet aanbieden. Of de contractverschillen tussen de aanbieders oneerlijk zijn, is hiermee volgens de rechter (nog) niet gezegd. De rechter meldt ook in zijn vonnis dat toezichthouder ACM zich hier mogelijk over gaat uitspreken. ACM heeft afgelopen woensdag aangegeven onderzoek te doen naar de handelswijze van FOX en heeft FOX gevraagd in de tussentijd consumenten hiervan niet de dupe te laten worden.

KPN blijft bij het standpunt dat we het niet juist vinden om alle klanten te confronteren met prijsverhogingen voor de doorgifte van live-voetbalwedstrijden, terwijl slechts een deel van de klanten bereid is hier voor te betalen. Daarom zullen we al onze juridische opties goed bestuderen. Tegelijkertijd zal KPN zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de FOX zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief.

KPN is voorstander van zoveel mogelijk keuzevrijheid voor klanten, dat wil zeggen een goed basispakket tegen een aantrekkelijke prijs en daarnaast zoveel mogelijk vrijheid om zelf het TV-aanbod samen te stellen.

Geef een reactie