ACM kondigt onderzoek aan en vraagt Fox te wachten

ACM gaat de voorwaarden tegen het licht houden die Fox stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzenacmdingen van Eredivisie voetbal. Dat geeft ACM aan naar aanleiding van de vragen die Tele2, Caiway en Delta bij de autoriteit hebben neergelegd en naar aanleiding van de mediaberichten.
De nieuwe voorwaarden die Fox in zijn voorstel voor nieuwe contracten voor de tv-aanbieders opneemt, wijken wezenlijk af van de nog lopende. Aangezien het contract met Ziggo niet afloopt en de andere wel, lijkt er een oneerlijk speelveld te ontstaan. Dit kan leiden tot een verhoging van de prijs van zenderpakketten of afname van de keuzes voor consumenten.

ACM gaat nu onderzoek doen naar de nieuwe voorwaarden en heeft Fox gevraagd de lopende contracten, die op 31 juli aflopen, voorlopig te continueren. In 2012 mocht Fox International Channels Eredivisie Media en Marketing (EMM) overnemen, zo gaf de NMa, voorloper van ACM, destijds aan nadat EMM aan de NMa toegezegd had dat het deze kanalen onder gelijke voorwaarden (non-discriminatoir) zal doorgeven aan alle aanbieders van televisie via onder andere kabel, satelliet of ether. Het is de vraag of Fox zich hier aan houdt, zo laat ACM weten.
Ondertussen heeft Fox al een nieuw contract gesloten met Vodafone, terwijl de onderhandelingen met een aantal andere partijen niet te lijken slagen. KPN spande een kort geding aan; Tele2, Caiway en Delta meldden zich bij ACM en NLkabel liet weten namens de kleine kabelbedrijven af te wachten. Vodafone kondigde reeds een omzetting van zijn tv-pakketten aan, inclusief tariefsverhoging.

 

Geef een reactie