3G – 4G en 4G+ Informatie

phone09Wat is 4G?

4G is de opvolger van 3G. 4G is de nieuwe standaard op het gebied van telecommunicatie. Het grootste voordeel van 4G ten opzichte van 3G is de snellere internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk. Vanaf 2016 zullen KPN en T-Mobile bellen via 4G aanbieden en zal ook de gesprekskwaliteit vele malen hoger zijn.

Wat is het verschil tussen 4G en LTE?

Er is geen verschil tussen LTE en 4G, Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde: mobiel internet met hoge snelheid. LTE is overigens wel verkrijgbaar in verschillende vormen en snelheden.

Is 4G sneller dan 3G?

Ja, in theorie is de snelheid van 3G vastgesteld op 7,2 Mbps (megabit per seconde). Doordat sommige aanbieders, meerdere verbindingen tegelijk opzetten, kan er worden geadverteerd met een snelheid die 4x zo hoog ligt: 28,8Mbps, maar dan hebben we het nog altijd over theoretische snelheden die bij lange na niet gehaald worden. 3G mag dan in theorie bijna 30 Mbps aantikken, maar in de praktijk mag je blij zijn als je daar 10%, dus een snelheid van 3 Mbps mee haalt.

Bij 4G is de maximum theoretische snelheid 75Mbps (megabit per seconde) en door het combineren van meerdere verbindingen tegelijk kan dit zelfs oplopen tot wel 225Mbps. Bij uploaden is in geval van 4G echter een enorme snelheidsverschil merkbaar als we dit vergelijken met 3G. In de praktijk is bij 4G een snelheid van 50Mbps het gemiddelde wat men met 4G geschikte toestellen behaalt. Met de bundeling van meerdere verbindingen zijn hogere snelheden mogelijk tot wel 225Mbps. Dit wordt 4G+ genoemd, en wordt door steeds meer providers uitgerold in Nederland.

Wat is het verschil tussen 4G en 4G+?

4G+ is de opvolger van 4G. 4G+ wordt ook wel LTE A genoemd, wat staat voor LTE Advanced. Bij 4G+ worden de 4G-frequenties als het ware gestapeld. Hierdoor is er meer ruimte op de 4G-snelweg, waardoor niet alleen de snelheid hoger is, maar ook langer hoog blijft als het druk is. De providers combineren bij 4G+ bijvoorbeeld de 800 Mhz- en 1800 Mhz-band. Ze kunnen ook drie frequenties combineren. Lage frequenties hebben een groot bereik, hogere frequentie een grote bandbreedte.

Wat is het verschil in kwaliteit tussen de frequenties?

Van de beschikbare frequenties is het bereik van de 800 MHz het beste. Lagere frequenties dringen beter door bebouwing en zorgen voor een groter bereik. Dit bekent dat het gemakkelijker is om met de 800 MHz landelijke dekking te verkrijgen. Ook zul je binnenshuis duidelijke verschillen merken en is 800 MHz beter. Hogere frequenties zorgen daarentegen voor een hogere download en uploadsnelheid.

De Europese Commissie ( EC ) heeft inmiddels laten weten per 2020 de 700MHz band te willen gebruiken voor 5G. Voor Juli 2017 moeten al deze lidstaten een plan hebben liggen voor het vrijmaken van deze frequentie band. Het idee is om grote delen van het spectrum tussen 694MHz en 790MHz in te zetten voor mobiel internet, waarbij vooral het bereik binnenshuis verbeterd wordt.

De dekking per provider

KPN
– heeft bij de veiling drie frequenties bemachtigd: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz.
– Nog steeds de beste dekking van Nederland. 98 procent van de Nederlander heeft al jaren de beschikking over 4G. Gebruikers van het KPN-netwerk zijn eraan gewend dat ze altijd en overal 4G hebben.
– heeft haar netwerk hoofdzakelijk uitgerold op de 800 MHz frequentie. Dat zorgt voor een goede 4G-dekking binnen gebouwen.

Vodafone
– heeft haar netwerk in eerste instantie uitgerold op het 800 Mhz-band
– mag haar 4G-netwerk op drie frequenties uitrollen: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz.
– gebruikt smart grids om op drukke plekken de snelheid van het mobiele netwerk hoog te houden. Smart grids zijn kleine, ondersteunende antennes die bijvoorbeeld aan lantaarnpalen of bushokjes worden bevestigd.
– geeft alle klanten de hoogste 4G-snelheid. In het begin maakte Vodafone nog onderscheid tussen klanten met duurdere en goedkopere abonnementen. De theoretische downloadsnelheid is 75 Mbit/s.

T-Mobile
– heeft ervoor gekozen alle sites met antennes volledig te vernieuwen. Dat is een tijdrovend exercitie geweest.
– mag op drie frequenties zijn 4G-netwerk uitrollen: 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz.
– Het 4G-netwerk van T-Mobile is voornamelijk uitgerold op de 1800 MHz-frequentie. Deze hoge frequentie heeft veel bandbreedte, maar een geringere dekking.

Tele2
– Volgens de veilingovereenkomst was Tele2 verplicht per 1 januari 2015 een netwerk in de lucht te hebben. Tele2 startte met een soort Beta-netwerk, waarop alleen door eigen medewerkers werd getest.
– heeft twee frequenties: 800 MHz en 2600 MHz. Het 4G-netwerk is in eerste instantie hoofdzakelijk uitgerold op de 800 MHz-freqentie.
– verwacht in maart 2016 een landelijke dekking te hebben.

Wil je echter het nieuwste van het nieuwste, en is snel niet snel genoeg voor je? Kies dan voor 4G. Je doet mee met de nieuwste techniek, en profiteert dus ook optimaal van de nieuwe snelheden.

Je hoeft niet bang te zijn dat het bereik slechter is dan bij 3G, want als 4G toevallig in jouw regio niet beschikbaar is, dan valt je telefoon gewoon terug op 3G, en kun je alsnog van internet gebruikmaken. Zij het met een oude techniek en wat lagere snelheden.

Als je enkel op de prijs let zou je het beste voor 3G kunnen gaan. Ook al wordt 4G steeds bekender en zullen de aparte 4G pakketten steeds meer verdwijnen; op dit moment betaal je bij de meeste providers nog extra als je 4G wil gebruiken. Bij KPN en T-Mobile is er geen keuze tussen 3G of 4G en worden alle abonnementen standaard met 4G toegang geleverd.

Uiteraard bieden wij in ons overzicht ook informatie of een mobiele aanbieder haar diensten aanbied via 2G, 3G of 4G en binnenkort mogelijk ook 4G+.

Geef een reactie